[...] że źle zaplanowana dieta wegańska opiera się głównie na węglowodanach i jest uboga w białko (w tym białka kolagenowe) oraz zdrowe tłuszcze. Część wegan zastępuje mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego pieczywem oraz roślinnymi zamiennikami mięsa bogatymi w przetworzone węglowodany. Spożywanie nieproporcjonalnych ilości takich węglowodanów [...]
[...] gdyż sformułowanie „witamina K” opisuje dwie grupy o zbliżonych, choć nieco innych właściwościach. Są to tzw. filochinony (K1) oraz menachinony (K2). Źródłami formy K1 są produkty spożywcze pochodzenia roślinnego i często to one dostarczają przeważające ilości witaminy K w diecie. Jako wartościowe pokarmy wymienia się tutaj m.in. szpinak, [...]
[...] ciekawego, co by się nadało zarówno jako wkład do sałatki, jak i do dania głównego, natknęłam się na fileciki roślinne z Garden Gourmet. Bardzo mi się podoba, że wegańskie produkty zachęcają dziś swoim wyglądem i opakowaniem. Dawniej raczej nie można było na to liczyć, więc wegetarianie i weganie mogli się czuć nieco dyskryminowani. Fileciki [...]
Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]
[...] Jeśli nie, to czym prędzej zajrzyjcie do sklepu SFD - znajdziecie ich tam całe mnóstwo. Część z Was być może miała z nimi do czynienia jakiś czas temu, kiedy to wszystkie produkty "zero kalorii" smakowały bardziej, jak przyprawiony plastik, aniżeli dodatek mający uatrakcyjnić smak posiłku. Gdyby producenci czegoś z tym nie zrobili, to nie [...]
[...] nawet oddzielne półki z dedykowaną żywnością, czy nawet specjalne akcje nazwane np. "Tydzień wegański". Skuszona jedną z takich akcji, ruszyłam na polowanie i sięgałam po produkty, które wydawały się ciekawe. Tytułowa lasagne skusiła mnie bardzo apetycznym opakowaniem i zielonym pesto. Jakie było moje zdziwienie, kiedy na odwrocie zobaczyłam [...]
Sfery zdrowia i dobrego samopoczucia są istotne dla każdego z nas. Są także ważne dla producentów, którzy chcą zaspokoić potrzeby rynku. W związku z tym, co jakiś czas pojawia się jakaś innowacja, która mniej lub bardziej sprytnie podbija serca kupujących. Pojawia się pytanie — czy dobrze wyglądający produkt ma tak samo dobre właściwości, czy jest [...]
Gdy słyszymy hasło przerywany post, przychodzi nam do głowy znany system żywieniowy intermittent fasting. Dziś przybliżymy Wam mini-fasting - to nowy rodzaj przerywanego postu, który ma pozwolić na dość bezbolesną redukcję tkanki tłuszczowej przy jednoczesnej poprawie kondycji. Jak przeprowadzić protokół mini-fasting? W pierwszym dniu ogranicz [...]
Zdaniem naukowców, odpowiednie spożycie białka może pomóc zmniejszyć ryzyko osłabienia u kobiet w starszym wieku. Według przeprowadzonych badań, spożycie co najmniej 1,1 grama białka na kilogram masy ciała (g / kg), w okresie trzech lat prowadziło do zmniejszenia ryzyka osłabienia u kobiet po menopauzie. Podsumowanie Świetne źródła białka, które [...]
[...] czuć zapach ryby. W smaku także ma się wrażenie, że zjadamy rybę — coś jakby dorsza, może mintaja… Nawet konsystencja jest taka inna niż te wszystkie à la mięsne produkty. Naprawdę ma się wrażenie, że to kotleciki ze zmielonych kawałków ryby. Skład Woda, teksturowane białko pszenicy (23%) , oleje roślinne (rzepakowy, kokosowy), [...]
[...] wyobrażają sobie potrawy bez sosu sojowego, a nie chcą spożywać takiej dużej ilości soli, istnieje wariant LIGHT. Zawiera on do 43% (czasem nawet do 50%) mniej soli niż inne produkty. Na 100 g sosu przypada 9,1 g soli, a różnica w smaku jest niewielka. Ponadto jeszcze raz wspomnę, że warto czytać etykiety i wybrać produkt z jak najmniejszą liczbą [...]
Budowanie masy mięśniowej nie jest możliwe, gdy nasze dobowe zapotrzebowanie kaloryczne nie jest pokrywane z diety. Oznacza to, że aby mięsień mógł rosnąć, potrzebuje dostatecznie dużo energii do "załatania dziur energetycznych", powstałych w wyniku treningu siłowego, jak i aktywności dobowych. Nadwyżka musi spełniać dodatkowo pewne kryteria [...]
[...] chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, w której organizm reaguje problemami trawiennymi, w odpowiedzi na spożywanie produktów zawierających gluten (takich, jak produkty na bazie pszenicy). Podsumowanie Jeśli nie chorujesz na celiakię, nie masz nietolerancji pokarmowych, to nie musisz sobie odmawiać pszennego chleba. Jeśli jednak [...]
[...] Pierwsze, na co zwraca się tutaj uwagę, to podaż pełnowartościowego i lekkostrawnego białka. Otóż rośliny nie są tak bogate w białko ogółem oraz w aminokwasy niezbędne, jak produkty roślinne. Dostarczają mniej aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach, które aktywują syntezę białek mięśniowych i stymulują regenerację, a także nie zawierają w [...]
Dieta MIND została opracowana w celu promowania i utrzymania zdrowia mózgu, zapobiegania demencji oraz redukcji ryzyka rozwoju choroby Alzheimera. Dieta MIND łączy ze sobą dwie najzdrowsze diety świata - dietę DASH z Dietą Śródziemnomorską. 5 grup/produktów, które należy wyeliminować Masło i margaryna Ser Czerwone mięso (ograniczyć) Smażone [...]
Kiedy mowa o pożywnym śniadaniu, to z pewnością jedną z opcji są płatki owsiane. To dzięki nim możesz rozpocząć dzień z dużą porcją błonnika, wolno trawiących się węglowodanów złożonych, a nawet odrobiną białka. Podsumowanie Jeśli chodzi o utratę wagi, to można powiedzieć, że wszystkie rodzaje płatków owsianych zapewnią sytość, ustabilizują [...]
[...] i został określony, jako produkt nieszkodliwy, to jednak wielu dietetyków podkreśla, że jest zbyt mało badań na jego temat i jeśli jest taka możliwość, to lepiej wybierać produkty bez tego związku. Skład Woda, izolowane białko sojowe 8,8%, olej rzepakowy, teksturowane białko sojowe 6,5%, gluten pszenny 5,2%, mąka ryżowa, sól, aromaty, [...]
[...] całej reszty populacji! Niestety, moda na unikanie glutenu jest nie tylko nieracjonalna, ale szkodliwa dla zdrowia. Finansowo tego rodzaju dieta po prostu się nie opłaca, a produkty bez glutenu wcale nie są zdrowsze, ponieważ charakteryzują się wysokim stopniem przetworzenia, czyli wyrządzają duże szkody metaboliczne. Dieta bez glutenu: wywołuje [...]
Gotowe produkty wegańskie potrafią mile zaskoczyć. Sięgając po roślinny gyros, spodziewałam się specyficznej struktury, smaku, zapachu. Jakie było zdziwienie, kiedy po otwarciu opakowania miałam wrażenie, że widzę kawałki kurczaka. Od razu po zdjęciu folii dociera do nas dość intensywny zapach przypraw. Wyczuć można curry, kmin rzymski, czosnek… [...]
[...] się aż w jednej dziesiątej z pysznych wiórków kokosowych oraz podobnie jak jej siostra, zawiera wysoki udział protein pochodzących z białka serwatkowego. Co wyróżnia nowe produkty? Co dodatkowo wyróżnia te łakocie od popularnych, komercyjnych czekolad? Każda tabliczka wykonana jest ręcznie z największą starannością. Do ich produkcji nie [...]